Els impactes del canvi climàtic ja són visibles a tots els continents

notici3L’últim informe del Panel Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), constata que els impactes de l’escalfament global ja són visibles a tots els continents i dibuixa un panorama negre si no s’actua a temps. Amb el títol ‘¿Quins són els impactes del canvi climàtic i com en podem gestionar els riscos?’, l’informe elaborat pel Grup II de l’IPCC encarregat d’estudiar els impactes del canvi climàtic i les possibilitats d’adaptació, assegura que els canvis derivats de l’augment de les temperatures al planeta “ja són visibles a tots els continents i a la major part dels oceans”.

L’anterior informe del Grup I, responsable de les qüestions científiques, divulgat el 2013, va concloure que mai abans s’ha sabut de manera tan inequívoca que l’activitat humana és la principal responsable d’aquesta situació. Al llarg del segle XXI, les conseqüències del canvi climàtic es traduiran en un creixement econòmic inferior, estimat en una reducció de l’economia agregada mundial d’entre un 0,2% i un 2%.

Alerta, a més, que l’escalfament perjudicarà greument la seguretat alimentària, que “s’exacerbarà als països de rendes mitges i baixes”, apareixeran noves bosses de pobresa en les classes mitges-altes i la bretxa de les desigualtats s’ampliarà als països rics. En l’apartat de la salut, s’adverteix que augmentaran els problemes sanitaris i malalties ja existents el que queda de segle a moltes regions. Pel que fa als ecosistemes, s’afirma que alguns hàbitats “únics i amenaçats” afronten un enorme perill si la temperatura mitjana puja un grau. I si puja dos graus, els ecosistemes més perjudicats seran els esculls de corals i l’Àrtic.

Si no es prenen mesures, hi haurà una regressió dels boscos entre els pròxims deu i trenta anys, amb efectes sobre la biodiversitat o l’emmagatzematge de carboni (els boscos són embornals de CO2, el primer gas responsable del canvi climàtic). Per una altra banda, “un important nombre” d’espècies terrestres i d’aigua dolça afrontaran creixents amenaces durant i després del segle XXI.

El 2100, si no s’adopten mesures, centenars de milions de persones seran víctimes d’inundacions costaneres i hauran d’abandonar les seves llars. Els canvis en els patrons pluviomètrics alteraran els sistemes hidrològics, i això afectarà tant la disponibilitat d’aigua com la seva qualitat. Per cada grau que pugi la temperatura, disminuirà, almenys, un 20% la quantitat d’aigua.

Font: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/medi-ambient/els-impactes-del-canvi-climatic-son-visibles-tots-els-continents-3222790